Project • Zelfportret

01. February 2013

Een zelfportret maken, wat een ramp zeg... Zoveel keuzes, kleur of zwartwit, wat wordt mn lokatie, wat moet ik aan, hoe doe ik mijn make-up, wat wil ik uitstralen, wat is überhaupt het doel van de foto, wat doe ik mezelf toch aan... Aaargghh!!

Nou, oke, bij het doel van de foto dan maar eens beginnen. Op een website over fotografie hoort natuurlijk een foto van de fotograaf. Veel mensen willen graag zien wie de maker is achter het werk. Ik persoonlijk vind het altijd heel fijn om te zien dat in mijn ogen de grootste kunstenaars ook maar gewoon mensen zijn, dat geeft me moed om zelf ook wat te proberen :)

Maar ja, dan ben ik ook weer zo eigenwijs dat ik weer eens wat anders wil doen, niet zo standaard... Ik kan natuurlijk mijn compact camera pakken en m'n mooiste duckface opzetten, klik en klaar, maar dan maak ik het mezelf wel heel erg gemakkelijk. Nee, ik wil in mijn profielfoto laten zien hoe ik mezelf voel als fotograaf en wat ik prachtig vind in en aan foto's.

Wat ik het liefste zie in een foto zijn heldere kleuren (of juist contrastrijk zwart-wit), emoties, spontaniteit en persoonlijkheid (en dan het liefst allemaal tegelijk). Eigenlijk moet je direct en onbewust een grijns, of een frons, of een gevoel van medeleven, of een gevoel van wow krijgen als je de foto ziet. Dan is het voor mij een goede foto. Het maakt niet eens uit hoe en met wat voor camera hij gemaakt is, het gevoel heeft voor mij zoveel meerwaarde. Een goede foto kan echt meer zeggen dan duizend woorden... (heel cliché, maar zo waar)

Na een brainstormsessie kwam ik uit op de volgende kernwoorden voor de foto: kleurrijk, fris, spontaan, foto's, plezier, fotograaf, vrolijk, vrouwelijk en pittig. Ik wil laten zien dat ik heel erg kan genieten van foto's en er lol in heb om te fotograferen en te creëren. Ik wilde het studio-aspect naar voren laten komen om te laten zien dat ik het geweldig vind om met licht te spelen. Daarom is de hele stellage van achtergrond en lampen op de foto te zien. M'n mooiste en meest dierbare foto's liggen uitgespreid op de grond, en dan voel ik me zo rijk, dan wil ik net als dagobert duck m'n kostbare bezit om me heen laten dwarrelen en genieten van de bijzondere herinnering die een foto bij me op kan roepen...

"Photography is the art of frozen time… the ability to store emotion and feelings within a frame"

---

Specificaties:

Nikon D90 / Nikkor 24-70 mm / F11 / 1/125 s / ISO 100 / 24 mm

---

Wil je weten waarom ik deze blog schrijf, klik hier!