Project • Straatfotografie

26. July 2013

Vandaag is (een beetje onverwacht) mijn vakantie begonnen. Niets ernstigs hoor, het was gewoon rustig op de zaak, dus ik mocht wat eerder vakantie opnemen. Maar ja, mijn man moet nog wel gewoon een dag werken en m'n meiden gaan op vrijdag altijd naar hun opi en omi. Ik heb dus gewoon een complete dag voor mezelf...

M'n eerste gedachte is dan altijd, waar of waaraan kan ik zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld uitgeven. Maar met een vakantie in het vooruitzicht, lijkt het me verstandig om dat nog maar even niet te doen. Dus dan blijft er eigenlijk maar 1 ding over, fotograferen! En om precies te zijn, straatfotografie. Iets waarvoor ik eigenlijk nooit de rust en tijd kan vinden om te doen, maar wat al heel lang op m'n lijstje staat om eens te proberen. De meest prachtige straatfoto's zie je op internet voorbij komen, bijzondere stillevens van korte momenten waar je normaal niet stil bij zou staan, een stiekeme blik in het leven van iemand anders. Vanochtend zou ik me daar eens op gaan uitleven.

Omdat ik dit soort fotografie nog nooit eerder heb gedaan, koos ik voor een plek die ik kende, mijn dorpje Urk. Nadat ik de meiden had afgezet bij m'n ouders, ben ik met m'n camera (waar ik voor het gemak de 50 mm lens op had gezet ipv de loeizware en veel te opvallende 24-70 mm lens) door de straatjes van het oude dorp gaan lopen. Langzaam, observerend en zoekend naar de perfecte foto... Ik kwam er al heel snel achter dat dit dus helemaal niet zo makkelijk is. Misschien ben ik te perfectionistisch hiervoor. Ik wil eigenlijk het liefst alles regisseren kwam ik achter. Ik vind dingen al snel storend of niet passen in het plaatje. Daarnaast was het nog vroeg en waren er nog maar weinig mensen op de been, terwijl ik die juist het leukste vind om te fotograferen! Wijze les voor mezelf, ik moet dus nog leren dat je je bij straatfotografie gewoon moet overgeven aan wat er om je heen gebeurt, en daar dat perfecte shot uit zien te halen. En dat is niet zo makkelijk als het lijkt :)

Al met al vond ik het wel heel interessant om te doen, maar ik ben er nog niet echt achter of dit nou mijn ding is. Voor een eerste keer ben ik toch best blij met het resultaat en de les die ik eruit heb geleerd. Ik ga het zeker nog een keer proberen, maar dan leg ik mezelf wel een thema/onderwerp op. Bijvoorbeeld "toeristen" of "genieten van de zomer". Dat zou het voor mij een stuk interessanter maken!