Project • Sfeerfotografie

26. December 2013

Oh my, is het echt al bijna 2014? De teller staat momenteel op 11 blogs, dat is meer dan ik gevreesd had en minder dan ik gehoopt had :) Tijd om mezelf weer eens even een schop onder m'n kont te geven. Ik heb het probleem dat ik eigenlijk gewoon teveel ideeën heb & slecht keuzes kan maken. Het gevolg is dat ik dan maar helemaal niets doe... Zucht, soms word ik zo moe van mezelf... Gelukkig heb ik af en toe een opleving waarin ik me vastbijt in een project en dat moet en zal dan tot een goed einde gebracht worden.

Zo werd het dus 2e kerstdag. Het kerstdiner bij m'n ouders stond op het programma. Een feestelijke gelegenheid, waarin het doel is om te genieten van elkaar en van lekker eten & drinken. Aan glitter, lichtjes, mooie kleren, hapjes en zoetigheid geen gebrek! In de keuken worden de lekkerste gerechten bereidt, in de kamer worden spelletjes gedaan en thee gedronken (en alvast de nodige zoete voorafjes genuttigd). Een sfeer die eigenlijk bijna niet te omschrijven is, maar die ik misschien wel vast zou kunnen leggen met m'n camera... En zie daar, een nieuw project "sfeerfotografie" is een feit.

Het doel: de sfeer vastleggen van ons kerstdiner

Moeilijkheid: verplicht m'n externe flitser moeten gebruiken.

Al zo lang als ik fotografeer heb ik een vreselijke verhouding met m'n externe flitser (Metz voor Nikon). Ik laat hem als ik kan thuis, want ik vind de schaduwen die hij produceert erg vervelend. Als ik hem dan toch moet gebruiken, dan vind ik m'n foto's minder mooi, aangezien ik helemaal weg ben van het gebruik van natuurlijk licht. Maar bij het kerstdiner kwam ik er niet onderuit, dus kon ik er meteen een mooi leerproces van maken.

Dus wat heb ik gedaan om de harde schaduwen tot een minimum te beperken en de sfeer te behouden (dit zijn mijn bevindingen, misschien zijn er nog wel veel handigere manieren en trucjes, dan hoor ik deze uiteraard graag):

1. Zorg voor een diffuser op je externe flitser en flits omhoog.

2. Zorg dat je onderwerp in een vrije ruimte staat, dus niet vlak voor een muur. Het licht valt er dan mooi omheen en de schaduw valt niet zo op.

3. Stel je flitser in op rear flash en de camera op een iets langere sluitertijd. Hierdoor flits je pas op het eind van je belichting, waardoor je iets meer gebruik kunt maken van je omgevingslicht. Je foto krijgt dan iets meer sfeer en beweging, maar je onderwerp blijft wel scherp.

Verder werkt het hele proces voor mij op gevoel... Ik vind het persoonlijk het makkelijkste om m'n ISO-waarde snel aan te passen als ik van een overzichtsfoto naar een macroshot ga. Dan kan ik de sluitertijd en diafragma ongeveer hetzelfde laten staan. Ook dit is uiteraard persoonlijk, er leiden meerdere wegen naar Rome :)

Hieronder het sfeerbeeld...

Fijne dagen nog allemaal en een heel creatief 2014 toegewenst. Dat er maar heel veel herinneringen vastgelegd mogen worden!!

---

"The way to get started is to quit talking and begin doing!"

Walt Disney