Project • Once upon a time...

19. February 2013

Begin vorig jaar werd ik door mijn schoonzusje en haar 2 broers gevraagd of ik een thema-foto van hun drieën wilde maken als cadeau voor het 30-jarig huwelijksjubileum van hun ouders. Het thema stond al vast, western. En dan heel specifiek de film "Once upon a time in the west", vader is namelijk grote fan van deze film. Ik ben gek op bijzondere projecten, dus mijn antwoord was snel gegeven.

Ja, dan is het tijd voor een plan. Allereerst moesten de outfits geregeld worden. Een kledingverhuur bedrijf was snel gevonden en de pakken werden uitgebreid gepast en compleet in stijl van de film afgemaakt met accessoires. De bestelling werd opgeslagen en kon op het benodigde moment gehuurd worden.

Toen moest de dag en het tijdstip bepaald worden. Het liefste wilden we natuurlijk een zeer warme dag, waardoor je nog beter in je rol zou kunnen komen, warm, plakkerig, zweterig, net zoals in de woestijn. En dan ook nog bij een vroeg ochtendzonnetje, want anders zou je door de schaduw van de hoeden helemaal geen gezichten meer zien. Oké, een heel nobel streven, wat natuurlijk onmogelijk blijkt. Dan was de ene broer op vakantie, dan was ikzelf op vakantie, dan was er 1 ziek... Dus na het de hele zomer vooruit geschoven te hebben, moesten we toch een datum prikken. Het werd 21 oktober.

Toen moest de locatie definitief bepaald worden. Het liefst buiten en dan ook nog een woestijnachtige sfeer, vlak, dor en warm. Nou, zoek dat maar eens in Nederland. Uiteindelijk gekozen voor het strand bij Netl. Door op de helling van een hoge zandberg te staan en de foto schuin naar boven te maken, krijg je een egale achtergrond zonder bomen, gebouwen en struiken. Het lijkt net op je op een vlakte staat.

21 Oktober breekt aan, een grijze, koude en snotterige dag. De jongste broer was behoorlijk ziek, maar heeft zich toch uit bed weten te slepen. Outfits werden aangetrokken en afgemaakt met de accessoires, ik kreeg hulp van de vriendin van de oudste broer, wat een verademing is dat, een Personal Assistant op lokatie (bedankt Ilse) :) Aangezien ik eigenlijk altijd alles zelf doe tijdens m'n fotoshoots, was het wel heel fijn dat ik me nu eens alleen op de fotografie kon richten.

En dan komt het moeilijkste, om mensen die niet gewend zijn voor de camera te staan een rol te laten spelen. Je bent geneigd om lachend in de camera te kijken, maar dat paste totaal niet bij deze foto. Dus je bespreekt de setting, het gevoel en de actie met de modellen. Het scenario: je staat in de woestijn, in de verte verschijnt de vijand (wel allemaal dezelfde richting opkijken), die willen we hier niet, je bent boos, geeft hem je evil-blik en schiet hem overhoop. Oke oke, hier win ik geen oscar mee, maar het werkt wel voor de foto.

Uiteindelijk krijg je dus deze foto.

Opzich al een leuke foto, maar dat kan spannender natuurlijk. Ik wil echt het gevoel hebben dat ik in de woestijn sta. Dus dan gaan we spelen met een achtergrond en krijg je dit...

De kleuren van de foto vind ik nog niet passend genoeg. Het moet er vintage uit komen te zien. Met je curves en selective color kom je een heel eind in Photoshop. Daarnaast wil ik de foto afmaken met een structuur in de hoeken. Ook weer zoeken op internet, ontelbaar veel structuren zijn te downloaden. Nieuwe laag toevoegen in Photoshop en dan kijken welke blend mode het gewenste resultaat oplevert. UIteindelijk krijg je dan dit...

Close-ups:

Goedgekeurd door mij en door broers en zus.

De foto is uiteindelijk afgedrukt op het formaat 50x100 cm op mat fotopapier. Om meer stevigheid te geven is deze foto op 1 mm karton geplakt, anders gaat hij geheid kreukelen. Afmaken met een gave strakke gouden afgebladderde fotolijst en het project was hiermee ten eind.

Een heel lief bedank-mailtje van de ouders maakte me wel duidelijk dat de foto heel erg in de smaak was gevallen. Daar word ik nou blij van...

---

Specificaties:

Nikon D90 / Nikkor 24-70 mm / F5,6 / 1/200 s / ISO 200 / 26 mm

---

Leermoment: fotograferen op een grijze, neutrale dag is misschien niet het meest spannende om te doen, maar het geeft wel heel geschikte foto om te bewerken in Photoshop. Je hebt geen schaduwen op de verkeerde plekken en je kan zelf veel meer aanpassen in de kleuren e.d.. Het was dus uiteindelijk helemaal niet zo erg dat het geen zonnige dag was.

---

Andere projecten:

Project • Zelfportret

---

Wil je weten waarom ik deze blog schrijf, klik hier!