Project • Geboortefotografie

26. January 2017

2017, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Heb in 2016 bijna een jaar compleet stil gezeten wat fotograferen betreft, kon geen inspiratie vinden en er kwamen ook geen bijzondere uitdagingen op m'n pad. En weet je, eerlijk gezegd vond ik het ook wel even best zo... Ik ben een beetje allergisch voor verplichtingen en heb voor mezelf al een tijd geleden besloten dat ik vooral naar m'n gevoel moet luisteren als het om fotografie gaat. En ja, die luxe kan ik me gewoon veroorloven, aangezien het gelukkig mijn baan niet meer is...

Oeps, zei ik dat hardop? Ja, gelukkig is het mijn baan niet meer!

Want daardoor is het nu mijn hobby weer, kan ik zelf weer beslissen in welke opdrachten ik m'n energie wil stoppen. En dat geeft weer energie... En nu, na een jaar zonder opdrachten, komen er toch zomaar dingen op m'n pad die de fotograaf in me weer wakker maken.

Dus, na deze inleiding, nu naar het eigenlijke onderwerp van deze blog... Ik moet zeggen dat ik er een tijdje over nagedacht heb of ik deze foto's met jullie wilde delen, want het is zo'n persoonlijke en intieme gebeurtenis. Maar na goedkeuring van de personen op de foto wil ik dit toch graag laten zien. Het zijn niet veel foto's, maar voor mij gaat zowiezo meestal al op: "Less is More". 1 foto kan in principe alles vertellen!

De opdracht in het kort: Mijn buurvrouw is 2 weken geleden bevallen van een prachtig en gezond mannetje. Ze had zich voor de bevalling verdiept in de mogelijkheden van een bad-bevalling en had besloten dat ze dit heel graag wilde. Het kind komt op deze manier erg rustig ter wereld en het warme water werkt voor de moeder meer ontspannend (voor zover een bevalling ontspannen kan zijn ;)

Ze vroeg mij of ik vlak na de bevalling een paar foto's wilde maken, als herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis en het feit dat ze in bad ging bevallen. Ik zou dan alleen foto's hoeven maken van het moment dat het kind net geboren is en het nog even samen met de moeder in bad mag blijven, dus niet al te plastisch allemaal ;) Nou, dat laat ik me geen 2x vragen! Want het allermooiste vind ik nog steeds om een bepaalde emotie vast te kunnen leggen. Hoe het resultaat zou worden kon ik niet voorspellen, maar dat het bijzonder zou zijn dat wist ik zeker!

Woensdag 11 januari. 's Ochtends kreeg ik een berichtje dat de kleine die dag wel eens geboren kon worden. Ja, lekker dan, net die ene dag dat in de week ik de hele dag naar m'n werk moest ;) Alles op stand-by dan maar, op m'n werk besproken dat ik even weg kon als het nodig was en ik werd live op de hoogte gehouden hoeveel minuten er tussen de weeën zaten ;)

Uiteindelijk kreeg ik 's avonds om 9 uur een belletje van de buurman, of ik NU wilde komen. Er klonk aardig wat spanning door in dat NU, dus ik meteen op m'n sokken bij de buren naar boven gerend. Tijdens het naar boven rennen m'n meegenomen reflectiescherm van me af gegooid en de lensdop van m'n camera ergens laten vallen. Kom ik daar die badkamer binnen, krijg ik ook nog eens van de dokter te horen dat ik echt NU de foto moet maken (hij vond het volgens mij best spannend zo'n bad-bevalling). Ja oké oké, spanningslevel meteen op 100!! Dus ik grijp m'n camera, stel deze op gevoel snel in op een nog wat hogere iso-waarde en kijk daarna naar de buurvrouw, en gelukkig... Die ligt daar dus serieus als een zee van rust in dat bad, met haar zoontje in haar armen, kerngezond, geen enkel probleem! Zij voelde zelf wel dat er helemaal geen reden was tot stress, ging allemaal hardstikke goed met die kleine. Op dat moment gaf ik dus geen aandacht meer aan de rest en hield me vast aan de rust in het bad. Voor anderhalve minuut... Zo lang ben ik er in totaal bij geweest, 90 seconden. En alleen op gevoel gefotografeerd, geen tijd gehad om te kijken of m'n instellingen wel klopten, gewoon erop vertrouwd dat ik dat meteen goed had ingesteld.

Na die anderhalve minuut snel de dokter/vader/zuster weer de ruimte gegeven en met knikkende knieën het huis weer verlaten. Wow, dat was intens. Het foto's maken, maar ook zeker het meemaken van zo'n uiterst intiem moment. Het foto's maken ging iets minder ontspannen dan ik van tevoren had gehoopt, maar het was een ervaring die ontzettend bijzonder was.

Hieronder het resultaat:

---

© Wytske van Urk