Project • Crazy Faces

19. May 2013

Het is al ruim 4 jaar geleden dat ik mijn eerste "Crazy Faces" serie maakte. Mijn dochtertje Noa, toen 3 maanden oud, was mijn modelletje (die kon me toch een gezichten trekken als baby ;). Ik kreeg na die eerste serie zulke leuke reacties, dat ik ermee door ben blijven gaan. Sindsdien heb ik van Noa 12 series gemaakt en van Amé 9. Ik hoop dit te kunnen blijven doen tot hun 18e, om er dan een mooi fotoboek van te kunnen maken, een echt smoelenboek... Maarre, hoe maak je nou eigenlijk zo'n serie?

Diverse keren heb ik de vraag gekregen hoe ik het nou voor elkaar kreeg... Ik moest er dan zeker wel een dag mee bezig zijn voor zulke verschillende uitdrukkingen. Nou, niets is minder waar. Het fotograferen heeft nooit langer in beslag genomen dan 20 minuten en het is echt heel simpel. De truc is een goede voorbereiding en daarnaast moet je even de onverantwoorde ouder uithangen...

Punt 1: Locatie

Zorg voor een goede locatie met een leuke, niet al drukke achtergrond. Hoeft helemaal geen groot vlak te zijn, voor de serie in deze blog heb ik de muur van Noa haar slaapkamer gebruikt. Gewoon het stukje tussen het tafeltje en het kastje in. Helemaal niet bijzonder, ik heb er niks voor opgehangen of voor aan de kant geschoven.

Voor kinderen die kunnen zitten is een muur handig, baby's kunnen gewoon lekker in bed liggen. Wel even je lakens mooi strak trekken.

Punt 2: Licht

Zoek een locatie vlak bij een raam. Dan heb je genoeg licht om je kind zonder flitser op de foto te zetten. Daarbij krijgen de ogen zo'n mooie glans als het licht er mooi in valt.

Punt 3: Uiterlijk

Zorg dat t'shirtjes, jurkjes of truitjes netjes zitten. Niets is zo irritant dan een knoopje wat achteraf per ongeluk los zit. Veeg het gezichtje goed schoon. Bij close-ups zie je elk snotje, melkvlekje en koekkruimel zitten.

Punt 4: Lijmmiddelen

Hier komt de onverantwoorde ouder om een hoekje kijken, zorg voor lijmmiddelen. Zelfs in die 20 minuten zijn kinderen ongeveer 40 keer hun concentratie kwijt. Wat bij mij heel goed helpt is een handvol jelly beans naast me neerleggen en een snoepje beloven als ze luisteren ;)

Punt 5: Doe zelf gek

Trek zelf gekke bekken, zing een liedje of sla met een knuffel op je hoofd, alles om een reactie uit te lokken. Houdt je camera al die tijd paraat in je hand. Begin met het fotograferen van de lachende gezichtjes! Als ik dan genoeg foto's in die stijl heb, dan staat de onverantwoorde ouder in mij weer paraat. Want hoezeer ik ook van lachende gezichtjes houd, ik ben ook gek op die geweldige gezichten die ze kunnen trekken als ze janken, schreeuwen, boos zijn en verbaasd zijn... Een knuffel afpakken werkt vaak heel goed, dan zijn ze zo verbouwereerd, dat ze eerst even niet weten of ze nou moeten lachen of huilen. En dat tussen-moment levert vaak hilarische foto's op. Niet al te vaak doen, want dan wordt het wreed ;)

Punt 6: Tijdsduur

Als het niet lukt binnen 20 minuten, stop er dan mee. Probeer het op een ander moment opnieuw. Soms hebben ze gewoon echt geen zin, dan krijg je 100 foto's lang dezelfde uitdrukking.

Punt 7: Nabewerking

Ik selecteer zelf altijd de 9 beste foto's, met het liefst allemaal een unieke gezichtsuitdrukking. Ik plaats deze foto's in Photoshop dan in een vierkant, want dat vind ik zelf het leukste. Je kan natuurlijk ook een andere vorm maken, wat je zelf wilt. Wat nabewerking er overheen en zie, hieronder het resultaat van een Crazy Faces van Amé. Totaal heb ik 64 foto's gemaakt, in een tijdsbestek van 4 minuten.

Of zwartwit, als je dat leuker vind...

F 4 / 1/100 / 50 mm / iso 100

---

Andere projecten:

Project • Zelfportret

Project • Once upon a time